Kontaktieren Sie uns:
+49 211 17 17 256 |
Info@BarkowConsulting.com

„Подушка безпеки“ Росії: 630 млрд $ СШA

Російські золотовалютні резерви зросли на 67% з 2016 року

Через російське вторгнення в Україну було обговорено та прийнято дві основні фінансові санкції:

1) Відключення кількох російських банків від SWIFT.
2) Заморожування валютних резервів Центрального Банку Росії.

Перше суттєво ускладнює розрахунки з міжнародними контрагентами. Цей крок буде додатково посилено жорсткими санкціями проти російського Центрального Банку.

Валютні резерви ЦБРФ станом на кінець січня 2022 року склали 630 млрд доларів США, з яких 132 млрд доларів у золоті. За останні 5 років вони збільшились на 67%.

Крім того, РФ має Фонд національного добробуту з активами у розмірі 198 млрд доларів США станом на листопаду 2021 року.

Ефективність будь-якого заморожування сильно залежатиме від юрисдикції в якій знаходяться активи. Розподіл резервів за країнами дивіться за посиланням.

Нині схоже, що російський Центральний Банк має лише обмежений доступ до своїх резервів.

Російські резерви доволі значні у порівнянні з іншими країнами

Сукупні валютні резерви Росії становлять 42,5% від ВВП, що є максимальним значенням серед найбільших країн у відносному вираженні. Відповідне значення для Німеччини становить 7,4% ВВП, виходячи з 294 млрд дол. США сукупних валютних резервів. Для США це співвідношення становить лише 1,2%.

Проте обидві країни у будь-якому випадку володіють «резервними валютами», а саме євро та доларом США.

Однак навіть якщо ми подивимося на Бразилію, Індію чи Китай (решта учасниць  «БРІК»), цифри становлять лише від 23% до 25% ВВП.

Отже, і за міжнародними мірками золотовалютні резерви Росії досить великі. У той самий час це свідчить про те, що економічні показники РФ , виражені у ВВП, насправді дуже низькі.
В абсолютному вираженні вимальовується зовсім інша картина. Китай (3,4 трлн дол. США) лідирує з великим відривом, випереджаючи Японію (1,4 трлн дол. США) та Швейцарію (1,1 трлн дол. США).

Росія має великі обсяги золота

Росія також має відносно високу частку золота у своїх валютних резервах, що становить 129 млрд дол. США. Станом на вересень 2021 року це п’ята країна у світі за цим показником.

Російське золото у % від ВВП вище, ніж в інших країнах

Запаси золота у Росії становлять 8,7% від ВВП 2020 року, що є найвищим показником серед усіх великих країн.

Неможливо їсти золото, і їм навряд чи можна буде заплатити

Можливо, буде складно заморозити російські золоті активи, оскільки Росія швидше за все зберігає більшу частину свого золота всередині країни. Можна було б їсти золотими виделками із золотих тарілок. Проте харчуватися золотом неможливо навіть під час війни і його не можна використовувати для оплати їжі чи будь-чого. Насамперед, необхідно буде конвертувати золото в іноземну (тверду) валюту. А чи можливо це і чи можна потім розплачуватися цією іноземною валютою багато в чому залежить від того, наскільки (не)ефективні санкційні заходи щодо російської банківської системи. І зараз ці обмеження, зокрема заборона на операції з цінними паперами, здаються досить ефективними.
Отже, одного золота як «подушки безпеки» буде, мабуть, замало.